Olyan recepteket is találhattok itt, amiket még nagymamám fiatal korában jegyeztek fel, irkába, egyik lány a másikról másolta őket, egyik generáció a másiknak adta át tudását. Ma a megbarnult oldalakról betűzgetve jegyzem fel ide ezeket a recepteket, hogy ne vesszenek el.

Nagyi rétese

Hozzávalók:
1kg hagyományos liszt
fél liter langyosvíz
1dl ecet
1tk só

egyéb:
liszt
olivaolaj vagy zsír
zsemlemorzsa
tölteléknekvaló gyümölcs, zöldség vagy tejtermék
cukor
sütőpapír

Elkészítés:
Az alapanyagokat tálban összegyúrjuk, dagasztjuk, amíg leválik a kézről, ami legalább 15-20 perc. Majd lisztezett deszkán cipókat formázunk, simára görgetjük. Letakarva kb. 20percet pihenni hagyjuk. Ezután lisztezett terítőn kézháttal, lisztes kézzel nyújtani kezdjük, majd lassan óvatosan papírvékonyságúra nyújtjuk.A vastagabb széleket le lehet szedni és újra cipóvá formázni, amit pihentetés után lehet ismét nyújtani.

Olajjal befújjuk olajspréből, vagy kanálról csepegtetünk rá. Zsemlemorzsával megszórjuk, majd rátesszük a tölteléket: almát és fahéjascukrot, mandulát, diót, mazsolát; túrót, tejfölt, cukrot; lecsurgatott meggybefőtettet, cukrot; darált, párolt cukrozott, sózott, borsozott káposztát vagy amit éppen szeretnénk. Ezután óvatosan felhajtjuk mind a négy oldalon a széleket, oda is tölteléket teszünk rá, majd egy- vagy kétoldalról felgöngyöljük a tésztát. Óvatosan a sütőpapírral bélelt tepsire emeljük. A végeket behajtjuk vagy levágjuk, ahogy szeretjük.Felvert tojással vékonyan megkenjük a tetejét és az oldalát. Forró sütőben pirosas-barnára sütjük.Ízléses darabokra vágva, porcukorral, tejszínhabbal vagy fagylalttal tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Még élénken él képzeletemben, amikor a nagymamám járta körbe az asztalt, s tekerte körbe a szélét! Olyan rétest azóta sem ettem! Bevallom sokféle sütit sütöttem, s szívesen próbálkozok új dolgokkal, de a házi rétesnek még nem mertem nekiállni!
    Na, majd egyszer, talán nagymama koromban!

    VálaszTörlés
  2. Szia Kismazsi!
    Én is emlékszem, hogyan csinálta anyu... Nekem soha nem volt alkalmam tőle megtanulni, ezért most egy aranyos nénikét kértem meg, hogy tanítson meg rá és volt olyan kedves, hogy bevállalta. Azóta sütöttem egy barátnőmmel is, ketten dagasztottuk ki a tésztát, csak úgy sikerült! De próbáld csak ki nyugodtan, tényleg megéri :)

    VálaszTörlés
  3. Hallo, Zöldike! Ja, das konnten unsere Grossmütter noch gut. Wie auch den Teig für Hatlapos, keine leicht Übung :-)
    Liebe Grüsse aus Wien

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Und wie gut! Hmmm.... Das Teig ziehen ist ja gar nicht das schwerste in den Strudelbacken, sonder das Schlagen... das ist Harte dabei, man (frau)darf dazu keine Rührgerät benutzen, es muss von Hnd gemacht werden... ich dachte schon beim halbe Strecke, dass mir die Hände abbrechen... Aber die Endergebniss hat sich gelohnt :))) Danke nochmal für deine Hilfeleistung für den 6lagenkuchen :)

      Törlés